igazi magyar

Ez az oldal azt hivatott bizonyítani, hogy nem az az igazi magyar, aki hazafiasságát agresszív, kirekesztő, militáns módon hangoztatja. Az igazi magyarok nem a dühöngő árpádsávosok, nem is a vidéket rettegésben tartó bakancsosok és nem is a jól csengő, demagóg retorikába csomagolt barbár, zsigeri antiszemitizmus szónokai. Az igazi magyar nem csak látja a problémát. Nem csak beszél róla. Tesz is ellene. Az igazi magyarról nem a tüntetéseken, utcai balhékon derül ki, hogy az, hanem a hétköznapokban.

Utolsó kommentek

Friss topikok

Archívum

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Külső feed

Houston we have a problem

Jobbik mindig hazudik?

2010.04.20. 12:14 | igazimagyar | 1 komment

 

Jobbik mindig 
hazudik?

Az elszámoltatást és átláthatóságot ígérő Jobbik állítása szerint fillérekből kampányol, mégis mindenhol ott vannak az országban. Pénzügyi- és marketingzsenik pártja a radikális erő, netán Kövér Lászlónak van igaza, amikor titkos háttértámogatókat feltételez, esetleg csak szerencséjük van? Nézzük, mire költött a Jobbik 2009 decembere óta.

Nehéz meghatározni, mikortól számítjuk a kampányidőszakot, ami a valódi kampánytevékenységet illeti. Minden párt akkor kezdi önmaga reklámozását, amikor akarja. Támpont lehet ugyan, hogy mikortól hirdeti meg a kampányidőszakot a köztársasági elnök, de ez nem feltétlenül esik egybe a valódi kampánytevékenység megkezdésével. Még nehezebb a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon gyakorlatilag konstans választási kampány folyik már évek óta. Ezért önkényesen úgy döntöttem, 2009 december 15-ét tekintem a Jobbik kampánya kezdetének. Remélem, nem sértem meg ezzel a pártot.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke nemrég egy interjúban elmondta, hogyan épül fel a Jobbik kampánya. Állítása szerint elsősorban a lakossági fórumokra építenek, nem költenek médiamegjelenésre, az óriásplakátokat last minute akciók keretében bérelik - azaz megveszik, ami másnak már nem kellett - és természetesen plakátokat, szórólapokat készítenek. Az interjúban egy szám is elhangzott: Novák szerint több, mint négyezer kampányrendezvényt tartanak országszerte. Szép szám, bár a fele sem igaz.

Hogy hány kampányrendezvénye van, illetve volt a Jobbiknak, aránylag egyszerű megállapítani: fel kell keresni weboldalukat, a jobbik.hu-t. Az Országjárás menüpont alatt valóban tengernyi helyszín közül válogathat az, aki látni szeretné az ismert vagy kevésbé ismert arcokat, Vona Gábortól a legjelentéktelenebb helyi szervezet vezetőjéig. Innen azonban csak némi informatikai tudással juthatunk közelebb. Hackeljünk. Persze csak törvényesen.

A Jobbik weboldalát a Drupal tartalomkezelő rendszerre alapozták ami minden egyes cikknek sorszámot ad. Ezt a felhasználó nem láthatja, de ha nyomtatható változatot kérünk egy cikkből, a címsorban megjelenik. Nézzük csak: Vona Gábor dunaújvárosi lakossági fóruma, ha nyomtatási képet kérünk, a következő címen található: http://jobbik.hu/print/10614. Tehát ez a 10614-es számú cikk. (Jó sokat írtak már ezek a jobbikosok.) Írjuk át ezt a számot egyre kisebbekre, keressünk egy decemberit. 8145-nél találunk egy 2009 december 17-i rendezvényt, Murányi Levente és két társa hőgyészi lakossági fórumát. Ez jó lesz kiindulópontnak. A naptárban a legutolsó bejegyzés pedig Tóth Péter kiskundorozsmai fórumára invitál 2010 április 9-én, ami a 10685. bejegyzés.

2009 december 17-e óta tehát 2469 bejegyzés született a Jobbik honlapján. Ez természetesen nem mind kampányrendezvény meghirdetése, így máris megállapíthatjuk, hogy Novák Előd egy kissé túlzott, amikor négyezer rendezvényről beszélt.

Most jön a wget nevű szoftvereszköz. Roppant hasznos kis holmi, képes automatikusan lementeni egész weboldalakat. Ráeresztem erre a 2469 cikkre, mentegesse le helyettem... Alig egy óra alatt végez is, ott figyel a winchesteren mind. Most már csak annyi a dolgom, hogy a Total Commander segítségével kikeressem, hogy lementett fájlok közül melyikben szerepel a Rendezvény időpontja kifejezés. A jobbikosok ugyanis patent emberek, minden rendezvény meghirdetését egyazon sablon szerint írták ki, így ez a szövegrész mindenhol szerepel.

A leválogatott gyűjteményből kézzel kihajigáljuk a gyanúsan nagy fájlokat, ugyanis a programok meghirdetését tartalmazó fájlok 4 kilobyte körüliek. Egy rakás cikk és közlemény szorult közéjük, ezek törlése után már csak 1848 darab maradt. Ennyi rendezvényt tartott a Jobbik tavaly december közepétől idén április 9-ig. Szedjük ki ebből az olyan rendezvényeket, amelyeknek nincs vagy elhanyagolható az anyagi vonzata: tüntetéseket, megemlékezéseket. Keressünk rá: tüntet illetve megemlék. A találatok átválogatása után 1798 fájl maradt. A töröltek mind közterületen, emlékműveknél, temetőkben megrendezett események. Feltételezzük, hogy ezekhez a programokhoz a hangtechnikát nem bérelték, hanem van sajátjuk, és azt is, hogy a felszólalók maguk fizették utazási költségeiket, egyszóval a pártnak egy fillérjébe sem került.

A maradék 1798-ból válogassuk ki a vendéglátóipari egységeket, mert valószínű, hogy ezeknek nem kellett fizetni a helyiségért. 43 étterem, 24 vendégl (nehogy gond legyen a kalapos ő betűkkel), 13 bár, 4-4 kocsma és csárda, 14 hotel, 1 szálloda, 4 szálló és 3 panzió van a listán, összesen tehát 110 alkalommal tartottak rendezvényt vendéglátóipari egységben.

A maradék mennyiségből sejthető, hogy a Jobbik jelentős összeget fizet ki a kampány során helyiségbérletre. 1688 helyszínről van szó. Ezek többsége művelődési ház, de olyan komoly helyszínek is előfordulnak, mint a Veszprém Aréna, ahol Vona Gábor több ezres közönséghez beszélt, vagy a március 15-i Deák téri tömeggyűlés, ahol ugyan a helyszín maga nem került pénzbe, de a színpad és a hatalmas videófal bérleti díja milliós költség lehetett.

A listáról szúrópróbaszerűen válogatva telefonon érdeklődtem néhány helyszínen, hogy mennyiért adják ki termeiket. Az árak igen változatosak, ami nem is csoda, hiszen egy nívós budapesti intézmény nyilván sokkal drágább, mint egy ötvenes években épült községi művelődési ház. A legtöbb helyen száz és kétszáz közötti tömeg volt kíváncsi a radikális párt lakossági fórumaira. Feltételezve, hogy a rendezvények átlagosan három órán át tartanak, amiben benne van a berendezés és a levonulás ideje is, a következő bérleti díjakat kaptam:

Pestszentimrei Közösségi Ház, Budapest: 33 ezer forint, ÁFA-mentes.
Ady Endre Művelődési Központ, Budapest: 60 ezer forint + ÁFA, és nem értették, Pestszentimrén hogy lehet ÁFA-mentes a bérleti díj.
Dejtár község (Nógrád megye) művelődési háza: 12 300 forint.
Nagycserkeszi (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) általános iskolájának aulája: polgármesteri rendeletre ingyenes (de nem csak a Jobbiknak, minden pártnak)
Csátalja (Bács-Kiskun megye), művelődési ház: nem tudják megmondani, a tornacsarnok 1000 forint egy órára, de a művelődési ház több.
Jászárokszállás (Jász-Nagykun-Szolnok megye) művelődési háza: Nagycserkeszihez hasonlóan ingyenes volt.
Nádudvar (Hajdú-Bihar megye), művelődési ház: 22 500 forint + ÁFA.
Tiszalök (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) Városi Könyvtár és Művelődési Ház: 7500 forint.

Fentiekből kitűnik, hogy az apró településeken legfeljebb 10-12 ezer forint körül megoldható egy rendezvény tető alá hozása de sok helyen a pártoknak ingyen biztosítanak lehetőséget. A nagyobb városokban 20-25 ezer forint a tarifa, a fővárosban pedig 40-50 ezer forint a "középárfolyam." Budapesten 57 rendezvény volt. A nagyobb városok összeszámolása meglehetősen nehéz feladat, de tételezzük fel, hogy legalább száz várost látogatott meg a Jobbik.

Budapest körülbelül 2,5 millió forintba, a vidéki városok további 2,5 millióba, az 1531 helyszín pedig 12 ezer forintos átlagárral számolva 21 millió forintba került a Jobbiknak, ami összesen 26 millió. Ez persze kevesebb is lehet, de nem tudjuk, hány helyen tudtak ingyen helyszínt szerezni.

Az utazás költsége sem elhanyagolható tényező, hiszen ha az országos vezetőség egy-egy tagja meg kíván jelenni például Békésben vagy Zalában, az alsó hangon 8-10 ezer forintos költséggel jár, feltételezve, hogy nem száll meg sehol, vagy ingyen biztosítja szállását egy lelkes rajongó. Lássuk, az országos vezetők közül ki hányszor szerepelt.

Murányi Levente: 112
Vona Gábor: 107
Novák Előd: 62
Sneider Tamás: 58
Szegedi Csanád: 56
Hegedűs Loránt: 50
Pörzse Sándor: 49
Volner János: 33
Balczó Zoltán: 30
Z. Kárpát Dániel: 29
Morvai Krisztina: 28
Pősze Lajos: 26
Gaudi-Nagy Tamás: 19
Dúró Dóra: 15
Staudt Gábor: 9
Szabó Gábor: 8
Ez 691 alkalom. Ebből Budapesten volt 57 rendezvény, ami nyilván nem jelentett különösebb utazási költséget. 634 alkalommal keletkezett útiköltség, ami szerény 5000 forintos átlaggal számolva 3 170 000 forint, mondjuk tehát, hogy 3 millió. Nagyjából 29 milliónál tartunk.

Farkas Ádám, a Jobbik győri képviselőjelöltje közölte a pontos számokat a Vastagbőr blognak adott interjúban: minden egyéni választókörzetben három óriásplakát, 40 ezer szórólap és 1500 plakát készül, ami saját adatai szerint körzetenként 353 ezer forintos költséggel jár. 176 körzet lévén ez országosan 62 128 000 forintos költséget jelent. A mérleg ezzel elérte a 91 millió forintot.

Igaz, Farkas azt is hozzátette, hogy valójában csak ígéretet kaptak a pártközponttól a fenti mennyiségű szóróanyagra, s addig is fekete-fehér, fénymásolt plakátokkal dolgoznak, és néhány helyi gazda földjén állítottak fel molinókat, amelyeket saját kezűleg készítettek el festékszóróval. Ez nagyon hihetően hangzik, kivéve azoknak, akik csináltak már hasonló módszerrel molinót.

A vonatkozó törvény szerint a pártok legfeljebb 386 millió forintot költhetnek választási kampányukra. A Jobbik a kilencvenmilliós számlával kétségkívül messze e határ alatt maradt. A nyitva maradt kérdés azonban nem is ez, hanem hogy miből gazdálkodik a Jobbik?

Az elmúlt évekre vonatkozó pénzügyi beszámolóikat csak hosszas nógatásra és büntetőeljárás megindításának fenyegetése hatására tették közzé. A weboldalukon olvasható összefoglalók szerint éves bevételük soha nem kúszott 3 millió forint fölé, sőt, 2007-ben mindössze 600 ezer forintra tudtak szert tenni. Legutóbbi, 2008-as beszámolójuk is csak alig több, mint kétmilliós kasszát tár fel, amit az utolsó fillérig el is költöttek. 2009-ben azonban hirtelen akadt 35 millió forint tavaszi EP-kampányukra, most pedig nem okoz problémát ennek háromszorosa sem.

Megmagyarázza-e a költségeket Schön Péter gazdasági igazgató a Hírextrának adott nyilatkozata, hogy a rendezvények költségeit a helyi szervezetek fizetik? Tekintettel a vidéki művházak alacsony áraira, ez elképzelhető. Hiszen egy 12-15 ezer forintos összeget miért ne dobhatna össze két-három helyi aktivista. De mennyire lehet elhinni Schön Péter állítását, hogy akár ezer forintból is ki lehet hozni egy óriásplakát nyomdai költségét? Aki látott már nyomdát, tudja: semennyire. Ennél biztosan többet költenek erre. Elhihetjük-e Novák Elődnek azt az állítást, hogy a plakátok, szóróanyagok úgy készülnek, hogy a vidéki aktivisták letöltik a plakátterveket a Jobbik weboldaláról, és helyi szinten, saját zsebből fizetik a nyomtatást? Akár el is hihetjük, ám ez azt feltételezi, hogy az aktivisták körzetenként legalább nyolcvan-százezer forintot áldoznak a pártra saját zsebből, a munkájukon felül. Az ország tele van igényes, nyomdában készült Jobbik-plakátokkal, sehol sem látni fénymásolt, házilag nyomtatott cetliket. A Jobbik kampányarculata mindenhol egységes és profi.

Jogos a kérdés: honnan van hirtelen előbb 30-40 milliója EP-kampányra, majd 90 milliója országgyűlési választási kampányra az eddig szerény százezrekből gazdálkodó pártnak. Az átlátható gazdálkodást és elszámoltatást követelő Jobbiknak mindig is komoly gondot okozott önmaga elszámoltatása, hiszen 2003 óta nem tették közzé pénzügyi beszámolóikat, pedig erre törvény kötelez minden pártot, s csak az ügyészségi eljárás fenyegetésének hatására tették ezt meg a közelmúltban. Az egyszerű, egyoldalas listák azonban kevés meggyőző adatot tartalmaznak, a közölt számokat semmi sem támasztja alá.

A Hírszerző a tavalyi EP-választás idején feltette a körkérdést több pártnak, így a Jobbiknak is, hogy miből futja választási kampányra. Erre a párt válasza a következő volt: havi egymillió forint körüli bevételük van magánszemélyek adományaiból. Ez azonban ellentmond a közzétett pénzügyi mérlegnek, hiszen a 2008. évben csak 2 millió forint adományt tüntettek fel, s korábban sem voltak gazdagabbak. A mérlegekben nincs nyoma annak a 26 millió forintnak sem, amit állítólag a 2006-os MIÉP-Jobbik Harmadik Út pártszövetség állami támogatásából juttattak a Jobbiknak. (Igaz, a 2009. évi beszámolót csak áprilisban teszik közzé, ha közzéteszik.) Hacsak fel nem tételezzük, hogy 2009 január 1-től hirtelen rádőlt a bank a Jobbik támogatóira, és megtízszereződött az adományok mennyisége, épp amikor kirobbant a gazdasági válság, és a lakosság minden eddiginél jobban elszegényedett, más forrást kell feltételeznünk. Ugyanebben az időszakban pedig a párt népszerűsége is ugrásszerűen fejlődésnek indult, tagsága megháromszorozódott, és jelentéktelen, egy-két százalékos szervezetből fél év alatt az ország második erejévé váltak.

Mi lehetett ennek az oka? 2009 elején hirtelen felébredt az ország? S 2006-ot, 2007-et, 2008-at, a gyurcsányizmus legsötétebb éveit végigaludták? Miért nem akkor lendült fel a nemzeti radikális párt népszerűsége, amikor százezrek tüntettek a Kossuth téren, s forradalmi hangulat uralta az országot? Mi történt 2009 elején?

Elterjedt híresztelés, hogy a Jobbik Oroszországból kap támogatást. Tény, hogy Vona Gábor rejtélyes utazást tett Moszkvába 2009 januárjában. Ez egyrészt azért különös, mert épp ekkor zajlott a gyanús botrányokkal övezett ferencvárosi időközi országgyűlési választás, ami sorskérdés volt a Jobbik számára, az elnök mégsem ezzel foglalkozott. Másrészt azért, mert a párt egy szót sem közölt Vona látogatásának céljáról, s hallgattak a Jobbik-közeli internetes híroldalak, a Barikád, a Kuruc.infó és a HunHír is. Pedig Vonát nem kis megtiszteltetés érte. Idézzük őt magát utazása céljáról, ahogyan arról a Magyar Nemzetnek nyilatkozott:

"Eredetileg két célja volt moszkvai látogatásomnak. Egyrészről orosz parlamenti képviselőkkel találkoztam volna, ám sajnos egy vírusos gyulladás támadta meg a szememet, amelytől már a gárdaper tárgyalásán is szenvedtem. (...) Az oroszországi politikustalálkozók így nem jöttek össze, de majd márciusban bepótolom. A látogatásom másik célja egy olyan konferencián való részvétel volt, amit orosz akadémikusok, történészek szerveztek. Témája pedig Oroszország és Európa változó kapcsolata volt. Itt szólaltam fel."

Miközben a Jobbik még arról is lelkes közleményt ad ki, ha egy gárdista átsegít az úton egy idős nénit, semmit sem hallottunk arról, hogy Vona Gábort ilyen megtiszteltetés érte. Ugyan miért voltak kíváncsiak az orosz Duma képviselői egy jelentéktelen, fillérekből tengődő magyar pártocska panellakásban élő elnökére? Mit mondott nekik Vona, s ők mit mondtak neki? Nemcsak a januári, a márciusi találkozóról is mélyen hallgat a Jobbik. S vajon ha az orosz akadémikusok és történészek Európáról kívánnak értekezni, miért egy alig harmincéves budai történelemtanárt hívnak meg, hogy meséljen nekik a távoli vidékekről?

Ezekre a kérdésekre nincsenek válaszok, a Jobbik pedig tagadja, hogy bármilyen külföldi támogatást kapnának. Tagadják azt a nemrég felröppent, bár bizonyítékokat nélkülöző pletykát is, hogy az orosz guruló rubelekért cserébe, ha hatalomra kerülnek, át kell játszaniuk a MOL-t és az OTP-t orosz kezekre. Tudjuk, ezekre a stratégiai cégekre régen fáj Moszkva foga. Jelenleg semmi sem bizonyítja sem azt az állítást, hogy a Jobbik országos kampányát önzetlen aktivisták zsebpénzéből támogatják, sem ennek ellenkezőjét.

Wow

Szép munka, elismerésem! - A Lobbiknak ugyanúgy joga lenne lopni és hazudni, mint az összes többi pártnak - ha ők maguk önkéntesen nem zárták volna és zárják ki ennek a lehetőségét akkor, amikor azt állítják, hogy ők a Rend, a Tisztesség, a Becsület meg a Kereszténység. Csak a közéletben exponált szereplők közt van minden: homokos, drogos, házasságszédelgő, prostituált, részeges, gyilkos, adócsaló, terrorista... igazából csak egyvalami nincs: egy normális ember. Az egész képződmény tagjainak nemhogy a "magyar" vagy "keresztény" fogalomhoz nincs közük, de az "embert", mint szintet sem ugorják meg.

· 1 trackback

Címkék: néplap jobbik hazudik

A bejegyzés trackback címe:

https://igazimagyar.blog.hu/api/trackback/id/tr591936823

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Befejezik a tüntetést a Kossuth tériek 2010.05.10. 18:56:10

Nem demonstrálnak tovább a magukat Kossuth téri tüntetőknek nevezők, mert a választások eredménye szerint elérték céljukat: a kormány és a kormányzó MSZP távozik a hatalomból.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása